U

الزام شرکت های بیمه به پرداخت دیه افرادی که در کابین و یا قسمت بار سوار شده باشند
از نظر عرف جامعه، سرنشینان خودرو کلیه افرادي محسوب می شوند که در هر قسمت خودرو اعم از کابین و یا قسمت بار سوار شده باشند.
مطابق استعلام صورت گرفته از اداره کل حقوقی قوه قضائیه، با عنایت به ماده 7 قانون بیمه اجباري 1387 که مقرر نموده بیمه گر نمی بایست موارد ذیل را پرداخت نماید و مصادیق آن را ذکر کرده است از جمله راننده مسبب حادثه و.. آیا اگر شخصی در قسمت بار خودرو که براي انسان تعبیه نشده است مستقر شود و بر اثر سانحه رانندگی به وي آسیب وارد شود آیا با توجه به ماده 10 قانون مرقوم پرداخت آن به عهده صندوق تأمین خسارتهاي بدنی می باشد.
اداره حقوقی در پاسخ مطابق نظریه مشورتی شماره 7/98/1820، مورخ 1398/11/16 چنین بیان داشته است:
سرنشین، در قانون بیمه اجباري خسارت وارده به شخص ثالث بر اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 20/2/1395 تعریف نشده است؛ اما از نظر عرف جامعه، سرنشینان خودرو کلیه افرادي محسوب می شوند که در هر قسمت خودرو اعم از کابین و یا قسمت بار سوار شده باشند.
در حال حاضر نیز افرادي که مازاد بر ظرفیت اتوبوس و دیگر خودروها سوار می شوند، مشمول تعریف سرنشین بوده و در صورت بروز تصادف، می توانند براي دریافت دیه، به شرکت بیمه مراجعه کنند و شرکت هاي بیمه نیز مکلف به پرداخت کلیه زیان هاي وارده به افراد سرنشین خواهند بود.
نرخ دیه سال 1402

نرخ دیه سال 1402

با ابلاغ رئیس قوه قضائیه نرخ دیه سال ۱۴۰۲ اعلام شد.

تفاوت عبارت متهمِ فاقد پیشینه کیفری با متهم فاقد پیشینه موثر کیفری

تفاوت عبارت متهمِ فاقد پیشینه کیفری با متهم فاقد پیشینه موثر کیفری

متهمِ فاقد پیشینه کیفری است با متهم فاقد پیشینه موثر کیفری است، عباراتی اند که در گواهی عدم سوء پیشینه با آنها روبرو می شویم. درحالیکه شاید در وهله اول به نظر برسد هیچ تمایزی میان این دو عبارت وجود ندارد.