انتشارات استیناف– سید مهران ریاضیمند، وکیل پایه یک دادگستری در خصوص «حبس تعزیری» اظهار کرد: قانونگذار در ماده یک قانون مجازات اسلامی برای اعمال مجرمانه و جرایم مجازاتهایی را در نظر گرفتهاست و چهار مجازات را در نظر گرفتهاست که شامل حد، قصاص، دیات و تعزیرات است.
وی اظهار کرد: حد، به مجازاتهایی گفته میشود که نوع، میزان و کیفیت آن در شرع تعیین شده و بهواسطه نقض مقررات حکومتی اعمال میشود.
ریاضیمند در ادامه خاطرنشان کرد: برخی از حبسها، حبسهای حدی محسوب میشوند و برخی از حبسها، حبسهای تعزیری محسوب میشوند و باید توجه داشت که اکثر حبسها، از نوع تعزیری محسوب میشوند و در برخی از موارد نیز حبسهای حدی که ابد محسوب میشود را نیز داریم.
این وکیل دادگستری در ادامه گفت: مطابق قانون کاهش مجازاتهای حبس تعزیری، در سرقت تعزیری کمتر از ۲۰ میلیون تومان، مجازات قانونی به نصف تقلیل پیدا میکند.
ریاضیمند در ادامه بیان کرد: در جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آن سه ماه است و در جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آن بین ۹۱ روز تا شش ماه حبس باشد، به شرط اینکه فرد دارای سابقه کیفری موثر نباشد و اجرای آن نیز از پنج سال نگذشته باشد، قاضی باید حبس را به سایر مجازاتها تبدیل کند که جزای نقدی یکی از این موارد محسوب میشود.
این وکیل دادگستری در ادامه اظهار کرد: باید توجه داشت که تبدیل و یا تقلیل مجازات باید پیش از صدور حکم صورت گیرد و مجازات مندرج در حکم، لازمالاجرا و قطعی است؛ مگر در حالت آزادی مشروط که دارای شرایطی است.
وی در پایان گفت: قانونگذار در برخی از موارد قاضی را مخیر گذاشته که تبدیل و تقلیل مجازات را اعمال کند یا نکند که مصادیق آن در قانون آمدهاست.